T K

İleri Analitik Modelleme ile Yedek Parça Stok Optimizasyonu

Otokoç Otomotiv

İleri Analitik Modelleme ile Yedek Parça Stok Optimizasyonu

İleri Analitik Modelleme ile Yedek Parça Stok Optimizasyonu

Proje İçeriği

Toptan Yedek Parça markası için yapay zeka ve makine öğrenmesi araçlarıyla satış tahminlemesi yapılarak stok durumunun optimize edilmesi ve tedarik-stok planlaması ile parça satın alım önerilerinin hesaplanması, doğru stok bulunurluğunun sağlanması ve atıl hareketsiz stok riskinin engellenmesi amaçlanmaktadır. Otokoç Yedek Parça servis seviyesini düşürmeden, talep tahmine dayalı stok-servis seviyesi optimizasyonu sayesinde aylık ortalama stokları azaltarak finansal tasarruf sağlamaktır Otokoç Parça stoklarının daha verimli yönetilmesi ihtiyacı ile yola çıkılmıştır. Şube bazlı bir yönetimden ziyade kümülatif bir stok optimizasyonu amaçlanmıştır. Böylelikle stoklar optimize edilerek daha verimli kullanılması sağlanacaktır. Doğru ürün çeşitliliği ile hem müşteri memnuniyetinin arttırılacak hem de stokların kümülatif yönetimi sağlanacaktır. Optimum stok maliyeti ile sürecin yönetilmesi açısından hemen sürecin devreye alınması gerekiyordu. Bu proje ile tüm şubelerdeki stokların şube bazında değil merkezi olarak tek bir depo gibi düşünülerek yönetilmesi ve optimum stok seviyesi, maksimum parça çeşitliliği ile müşteri memnuniyeti, stok optimizasyonu ve stok maliyetinin düşürülmesi sağlanmıştır.


Projenin Amacı

Perakende, Otomotiv


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Otokoç Toptan Yedek Parça depolarında parça-depo bazında tedarik programlarının oluşturulması ve satınalma önerilerinin yapay zeka tabanlı sistem ile önerilere dönüştürülmesi amacıyla yola çıkılmıştır. Burada depolar arası duran stokların azaltılması, depolar arası transfer işlemlerinin kontrol altına alınmaıs ve satınalma tahminlemelerinin ve önerilerinin oluşturulması projenin en önemli çıkış noktalarındandır.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Stok Optimizasyon Projesi ile stoklarda bulunan parçaların müşterilerden gelen talepleri en yüksek servis seviyesinde karşılayabilmesini sağlamıştır. Stok işletme sermayesini direct etkilediği için stokları dengeli hale getirilmesini sağladı. Atıl stokların kullanılmasını ve stok görünürlüğünü arttırarak ihtiyaç olan taleplerin karşılaştırılmasını sağladı böylece müşteri talep karşılaştırma oranı arttırıladı. So99 ile satınalma planlama ve satınalma talepleri merkezileştirildi. Her depo kendi özelinde satınalma siparişi oluşturabilirken yeni uygulama ile satınalma talepleri ve satınalma önerileri Merkez satınalma yöneticisi onayında değerlendirilebilmesini sağlamıştır. Bu parça satınalma süreçlerindeki onay mekanizma yetkilendirilmesinin değişmesine neden olmuştur. Bunun ek olarak satınalma taleplerininde belirlenen maximum adet ve minimum adetler öneriler baz alınarak günlük raporlamalar şeklinde satınalma onaylaycılarınn önlerine öneri şeklinde düşmesi sağlanmıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

En başta üst yönetimden ilgili Genel Müdür Yardımcısının yer aldığı Proje Sponsorunun yönlendirmesi ve Proje Yönlendirme Kurulunun desteği ve periyodik takibi ile sonuçlara ulaşıldı


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Otokoçparça, mali işler, IT, Saha ekipleri, distribütörler olmak üzere bir çok marka ve departmana ve iş ortaklarına faydası olmuştur. Stok maliyetlerinin düşmesi ve sürecin yalınlaşması ile mali işler ekibine faydası; stok giriş ve çıkışlarının sistematik ve standart olması ile saha ekiplerine faydası; bağlı tedarikzinciri sağlandığı için Otokoçparça markamıza faydası ve ürünlerin zamanında ve eksiksik teslimi sağlandığı için iş ortaklarına faydası olmuştur.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

18


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

İç kaynaklarımız yanında ToolsGroup firması ile yürütülmüştür.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

SO99+